Cercar:

Seccions

Fons CathalauniaBibliografiesMetodologia del wiki

PrimerPreviSegüentDarrer

Títol : Carta dels bisbes sufraganis de Narbona al Papa Anastasi sobre l'assassinat de l'arquebisbe Arnust.

Resum : Carta dels bisbes sufraganis de Narbona al Papa Anastasi sobre l'assassinat de l'arquebisbe Arnust. Document perdut , citat per Catel al segle XVII.

Dates : [ 911-VI-15 - 912-VI-7 ]

Lloc : ?

Autor :

Original : No

Bibliografia : -

Antropònims : (4) -

  1. Anastase, papa
  2. Arnuste, difunt
  3. Reginard, bisbe
  4. Mantigisus o Mantigisus, bisbe

Topònims : (3) -

  1. Narbone, bisbat
  2. Besiers, bisbat
  3. Vsez, bisbat

Datació : -

Any de Crist :
Any de l'Era :
Any de Regnat :
Indicció :
Epacta :
Hègira :
Dia i Mes :

Text : -

Nous apprenons d'vne Epistre escrite par les Euesques suffragans de Narbone au Pape Anastase , comme Arnuste s'en allant à vn Concile fut guetté par ses ennemis , lesquels le prindrent , luy creuerent les yeux , & luy arracherent la langue , & les parties honteuses ; & l'ayant laissé còme mort , assommé de coups de pieds & de coups de poings , if fut trouvé en cét estat par Reginard Euesque de Besiers , & Mantigisus Euesque d'Vsez , entre les mains desquels il mourut apres leur auoir recommandé son Eglise.

Traducció : -

Versions : -

Web : -

Comentaris : -

Els noms del bisbes que segons Catel recolliren a Arnust encara en vida , no s'avenen als dels bisbats. Reginard sí apareix com a bisbe de Besiers en el document d'aixecament de l'excomunió del comte Sunyer el 909 (D00235)909-V-3 (Melgueil)
Document d'absolució del comte Suniarium en concili fet al regne Septimaniae , en territori Magalonensi , en el lloc de Iuncarias , a l'església de Sancti Vincentii, per els bisbes de Septimaniae , Hispaniae i Provinciae.
, però l'any 911, en el concili de Fons Cooperta , ja hi apareix un Barnardus (D00267)911 (Narbona)
Concili fet a l'església de S. Julianus de la vila Fons Cooperta , en el territori Narbonense de la Gocie. Disputa entre els bisbes Adulfus i Antigisus per la pertinença de la terra Paliarensi al bistat Urgellitanus.
.

Tampoc el Mantigisus es correspon amb l'Amelius bisbe d'Usès documentat al mateix document d'absolució de Sunyer el 909, i cal pensar que es tracta o bé un bisbe desconegut , o més probablement d'una mala grafia de Nantigis bisbe d'Urgell , documentat també per exemple en el concili de Fons Cooperta del 911.

Tot plegat, sembla que potser Catel (o la seva font, una carta al Papa Anastasi actualment perduda) posà amb error els noms dels bisbes de Besiers i d'Usès?. Tal vegada es tracti del document (D00696)913 (Narbona)
Document perdut. Notícia de missiva enviada per els bisbes de l'arquebisbat de Narbona al papa Anastasi en protesta de l'el.leció de Gerard i en favor d'Agius.
?

Creat 2011-02-20. Darrera modificació de la pàgina el 16 de February del 2018 a les 10h05